top of page
  • Writer's picturepioletproduction

Hory a architektura: Bivak Zoran Simic

Updated: Feb 22, 2022

Do sbírky. Další bivak, který dokonale vyniká tam, kde stojí. Zajímavý tvar, kouzelné místo a ještě počasí, které téhle návštěvě dalo doopravdy zajímavou atmosféru! To je Bivak Zoran Šimić v pohoří Vysočica v Bosně a Hercegovině.


Bivak Zoran Šimić, Visočica, Bosna a Hercegovina. Stojí ve výšce cca 1700 m.n.m.


Návštěvu tohoto místa jsem si naplánoval z rámci 14denní cesty po Bosně a Hercegovině, tajně doufajíce v krásné počasí a noc na bivaku i s dětmi. To bohužel nevyšlo, ale mlha déšť aslepoň vykouzlily fantasticky tajemnou atmosféru.



Bivak vznikl v rámci projektu BH bivak a o jeho návrh a realizaci se postaralo architektonické studio Filter ze Sarajeva. Geometricky ostrá konstrukce silně kontrastuje se zaoblenými kopci v okolí, její stříbrný kovový povrch ovšem ladí s všudypřítomými vápencovými skalkami a kameny.


Netradičně vyhlížející "kostka" s prodklenými průčelími leží v širokíém sedle pod vrcholkem Vito ve výšce 1700 m. Ošlehaná silným větrem skýtá útočiště pro 8-10 lidí. Uvnitř jsou tři ložné plochy na spaní vybavené matracemi.



Byť krátká, tak velmi povedená návštěva s několika fotkami, které mi udělaly radost. Je to další zajímavá horská stavba do sbírky, která se snad bude rozšiřovat!


Pokud vás zajímají podobné horské kousky, mrkněte se na můj starší článek o Bivaku pod Skuto ve Slovinsku.



Použité foto vybavení






306 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page