top of page
  • Writer's picturepioletproduction

Jak jsem podcenil fotobanku

Updated: May 5, 2021


Je to skoro přesně rok a půl, co jsem se nechal kamarádem přesvědčit, že bych měl s množstvím fotek, které mám, vyzkoušet některou ze světových fotobank. A když už, řekl jsem si, tak se na to zasoustředím, dám tomu čas i úsilí, a uvidíme. Proč nechat fotky ležet na disku, když by teoreticky mohly být k užitku.

Rovnou nazačátek řeknu, jak to dopadlo. Dopadlo to dobře, tedy vlastně líp, než jsem čekal. O dost líp. Za rok jsem na fotobance vydělal přes 20 tisíc korun a teď je můj víceméně pravidelný příjem z fotobanky přibližně 3000.- za měsíc. To předčilo moje očekávání asi o tisíc procent. Tak si pojďte přečíst, jak se mi to povedlo.

Začátek ve zkratce.

Rozhodl jsem se na doporučení kamaráda začít s asi nejznámější a největší fotobankou Shutterstock. Moje původní představa obsahovala zdlouhavý proces přihlašování, akceptace ukázkových snímků a podobně. Ale v reálu to tak strašné nebylo.

Začne se na stránce Shutterstock pro přispěvatele. Tam se vyplní základní osobní údaje, ověří se e-mailová adresa. Pohoda. Následuje vyplnění informací, kde přispěvatel bydlí a dalších pár podrobností. Nic složitého.

V tenhle moment jsem se už objevil na stránce přihlášeného přispěvatele a mohl odeslat ke schválení první fotky (nebo ilustrace, videa). Na začátek to mohly být jen tři. Po jejich schválení (asi 2 dny) se účet aktivoval úplně a já mohl začít nahrávat fotky v neomezeném množství. Tady je potřeba zdůraznit první důležitou věc, která, podle mne, vede k úspěchu.

Co a jak dát na fotobanku?

Nahrát na fotobanku stovky cvaků odkudkoliv v podstatě bez ruzmyslu výsledek nepřinese. Je potřeba se zamyslet, kdo je zákazníkem fotobank (nejčastěji reklamní agentury, velké korporace a podobně, ale třeba také cestovní kanceláře) a mít určitou představu, jaké fotky by se takovým subjektům v propagaci a prezentaci hodí.

Často ani nemusí jít o umělecky podařenou fotku. Fotka prostě musí mít určitou kvalitativní úroveň a k tomu komerční potenciál.

Další extrémně důležitou vecí je sepsání správného popisu fotky a přidání klíčových slov, obojí v angličtině. Mě se nejlépe osvědčilo v popisu dobře popsat obsah fotky s použitím frází, které by mohl hledající subjekt (potenciální zákazník) hledat. Ve stejném duchu jsem přidával klíčová slova. S klíčovými slovy hodně pomůže integrovaný "keyword suggestion tool", které pomocí označení podobných už prodávaných fotek od všech uživatelů napoví vhodná klíčová slova.

Když to shrnu: dobrá fotka, popisek a klíčová slova a je to. Teď už se čeká jen na schválení.

Schvalovací proces

Schválení poslaných fotek někdy trvá pár hodin, většinou ale spíš dva dny. Schválení totiž nedělá robot ale opravdický tým živých lidí. A i tady je dobré si říct, na co můžete narazit, respektive proč vám můžou fotky zamítnout.

Za prvé může jít o kvalitu fotky. Malé rozlišení, rozmazanost, nečistoty na objektivu nebo snímači. Celkově prostě kvalita fotografie.

Za druhé jde o to, zda máte na fotografii osobu nebo věc, na kterou se vztahují různá práva. Vcelku jasná jsou osobnostní práva, takže pokud máte na fotce modelku, budte potřebovat její písemný souhlas (model release). Ten přikládáte spolu s odesláním fotky ke schválení. Bez něj nemůže být fotka komeřčně použita. Pokud ovšem není osoba na fotce rozpoznatelná (není jí vidět do tváře), je to většinou ok. Stejná pravidla se ale vztahují například na umělecká díla, budovy a podobně (property release). Pokud nejste schopní si souhlas zajistit, máte už jen jednu možnost - a tou je Editorial, tedy možnost použití fotky pouze pro nekomerční účely. Jako příklad můžu uvést třeba fotku Kampy po které se prochází celá řada lidí. Od všech asi souhlas nedostanete, a tak jednoduše zaškrtnete "editorial" a hotovo.

A za poslední, je potřeba, aby na fotkách nebyly vidět žádné komerční značky. Když zkrátka vyfotíte něčí nohu v adidaskách, budete muset trochu retušovat.

Prodej fotek

Tak a tady začíná ta správná sranda :) Vy sami asi odteď už moc udělat nemůžete. Pokud máte dobré popisky a klíčová slova, zákazníci si vás najdou. Kolik ale vyděláte?

Na Shutterstocku se částka za jednu staženou fotografii liší podle licence, kterou si od Shutterstocku kupující pořizuje, a podle svého zákaznického plánu. Nebudu zacházet do detailů, to vše si člověk může načíst na stránkách. Uvedu ale tvrdá čísla.

Minimální výše autorského honoráře za jednu fotku je 0,25 USD. No tfuj. To je za fotku, kterou si v rámci balíčku stáhne pravidelný odběratel (subscriber). O kousek výš je fotka stažená jednotlivě, takzvaný On Demand: podle velikosti od 0,81 do 1,88 USD. A pak je tu Custom Image/rozšířená licence, u které se můžete dostat až na 80 USD.

Jasně, na první pohled je to bída a vemte jed na to, že mám ve svém portfoliu fotky, za které bych si řekl spíš ve stovkách nebo tisících. Ale v tom je právě ten háček - jak při normální práci, když vás fotka neživí, najít někoho, kdo za vaše fotky zaplatí. Tak jsem tedy spolknul svoje ego. A vida. Například fotka, kterou bych si sám na těch 25 centů necenil, my za rok a půl vydělala přes deset tisíc.

Zde se ještě vyplatí říct, že s tím, jak prodáváte a vyděláváte, roste vaše odměna za fotku. Vždy když překročíte určitou mez (500 USD / 3000 USD / 10000 USD), tak se vaše odměna zvětší. A i to později hraje docela velkou roli. Obvzlášť na té první metě je ten nárůst asi 30%.

Dejte mi moje peníze!

Tak, teď se konečně dostaneme k tomu, jak z toho ty prachy dostat na účet. Shutterstock vyplácí každý měsíc, když překonáte výplatní limit. Ten si nastavujete sami, ale minimální je 35 USD, pokud jako formu platby použijete PayPal.

Ano, i já jsem si říkal, budu rád, když se tam dohrabu za rok. V prvním měsíci jsem prodal 2 fotky, ve druhém 8. Žádné velké nadšení. Ale vydržel jsem a pořád jsem nahrával další a další fotky. A tak to ve třetím měsíci bylo přes 40 fotek a teď je to pravidelně přes 160.

Aby ale i tady bylo všechno v pořádku, čeká vás jedna drobná administrativní věc. Tedy vlastně dvě: nejprve ověření totožnosti, které provedete odesláním fotografie občanky nebo řidičáku (možná obojího, už si nejsem jistý), a pak vyplněním daňového formuláře W-8BEN, který potvrdí, že nejste občan USA a díky tomu nebudete vydělané peníze danit ve Státech. Tedy co vyděláte, to taky dostanete na PayPal.

Kdy čekat úspěch?

Slíbit úspěch by bylo docela krátkozraké. Ale pokud budete mít trpělivost s vybíráním vhodných fotek a psaním popisků a klíčových slov, při portfoliu se 100 fotkami je už slušná šance, že se něco prodá. Moje osobní statistika mi říká: zhruba každá desátá fotka se za rok prodá alespoň jednou. Spíš vícekrát.

Jak už jsem řekl, ze začátku jsem byl na sebe přísný a každý den nahrál alespoň 10 fotek. I podle toho, jak se které pak prodávaly, se mi dařilo zlepšovat popisky, klíčová slova i výběr toho, co na fotobanku nahrávám.

Závěrem bych ještě chtěl říct, že nefotím specificky pro fotobanku. Prostě se stále držím toho, co dělám nejčastěji: focení v horách, při lezení, turistice, na skialpech a focení při cestování a svojí práci v oblasti outdooru. To nejsou ta nejkomerčnější témata, to je asi jasné. Ale neru fotobanku jako příjemný, témeř pasivní příjem, který mě baví rozvíjet. A baví mě to o to víc, jak moc mě můj (v mých očích) úspěch, překvapil.

I proto jsem letos na podzim přidal druhou fotobanku, Adobe Stock.

Zkuste to taky!

Odkaz na novou registraci přispěvatele na Shutterstock.

Shutterstock jako takový.

Moje portfolio na Shutterstock.




1,768 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page