top of page
  • Writer's picturepioletproduction

Aiguille du Rochefort (4001 m / III AD) | Mont Blanc massif

Updated: May 5, 2021


Byl to jen krátký výpad pod nejvyšší horu Evropy, ale vydařil se. Výstup na čtyřtisícový Aiguille du Rochefort je totiž klasickou zážitkovou túrou, která nabídne vše: ledovec s trhlinami, ostrý sněhový i skalnatý hřeben a v neposlední řadě i trochu toho klasického lezení po skále.

This was just a very short trip to Mont Blanc massif, but a pleasant one. Climbing one of the 4000ers - Aiguille du Rochefort - offers a perfect alpine classic. It includes almost everything: glacier travel, steep and sharp snow ridges, creavasses and some decent rock climbing too.

Výstup na Aiguille du Rochefort zpravidla začíná od chaty Rifugio Torino, která leží ve výšce 3375m. Dostat se na ni můžete pěšky, ale mnohem lepší je využít lanovku z Courmayer na Helbronner. Na chatě je dobré strávit noc a vstávat mezi třetí a čtvrtou ráno.

Od chaty se nejprve křižuje ledovec, který je téměř bez trhlin a ve velmi mírném sklonu. Jím kráčíte směrem na východ - zleva obejdete skalní stěnu Aiguilles Marbées a pak stále prudčeji stoupáte přímo k úpatí výrazné skalní věže, kterou musí znát každý alpinista: Dent du Géant. Zde dojdete o ledovci co nejvýše, odtrhovou trhlinu zpravidla překonáte zleva a pak stoupáte vzhůru sutí do nevelkého sedla. Z něj se vydáte doprava a lehkým terénem (maximálně II UIAA, jeden krátký úsek III UIAA) stoupáte výš. Zprava pak nakonec obejdete poslední větší překážky a ocitnete se přímo na jižním úpatí Dent du Géant.

Odtud už máte fantastický pohled na to, co vás čeká. Sněhový hřeben, ostrý jako břitva, proložený krátkými ezeckými úseky o obtížnosti II-III UIAA. Jeho překonání zabere asi hodinu, vlní se nahor a dolů a v jednom místě je jednodušší prudký ledovo-sněhový svah slanit. Na místě je slaňovací řetěz.

To už se ale blížíte k vrcholové hlavě vašeho cíle: Aiguille du Rochefort. Tu tvoří rozbitá skalní pyramida, kterou prolezete mírně vpravo od spádnice vrcholu. Jde o krásné skalní lezení o obtížnosti III UIAA, kde už určitě doporučím alespoň průběžné jištění. Cestou potkáte tři nebo čtyři stanoviště vhodná pak pro slanění při sestupu.

Průstup pyramidou Aiguille du Rochefort zabere asi hodinu. Z vrcholku (4001 m) pak bude mít parádní rozhledy na Mont Blanc, Dent du Géant i Grand Jorasses. Sestup vede stejnou cestou, jako výstup, a zabere asi 3 hodiny.

Při tomto výstupu jsem poprvé v životě nesl fotoaparát výhradně pomocí Peak Design Capture a nenesl jsem ssebou žádnou brašnu. Při téhle obtížnosti výstupu jsem se o něj moc nebál a případné lehké sněžení jsem řešil přetažením Buff šátku přes tělo fotoaparátu. A fungovalo to skvěle! Rychlost, s jakou jsem pak mohl zachytit různé momenty byla mnohem větší, než kdybych měl fotoaparát v pouzdře. Spokojenost.

Použité vybavení





165 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page