top of page
  • Writer's picturepioletproduction

Via Don Quixote | Marmolada parete sud

Updated: May 5, 2021


Téměř přesně před rokem se mi podařilo svěsit dlouho zavěšený pytel z jižní stěny Marmolady. Spektakulární a taky populární cestu via Don Quixote ohodnocenou stupněm 6a A0, která nabídne kilometr lezení ve fantastické skále, jsem vylezl společně s Jirkou klasicky za jeden den. A ano, nestihli jsme poslední lanovku, tudíž jsme museli sejít ledovcem a sutí až k Lago di Fedaia.

One year agoi (almost precisely) I managed to climb the spectacular route via Don Quixote (6a A0) on the south face of Marmolada. It was a return after almost 9 years when a thunder storm splashed us down nearly from the top. Here are some shots from the big day out there including 1000 m of sustained climbing and some pretty neat descent on a glacier and loose debris as we did not catch the last cablecar.

Nástup pod stěny z kempu v Malga Ciapela zabere asi 2 až 3 hodiny. My proto spali nad chatou Rifugio Onorio Falier ve známé jeskyni, odkud nám pak spacáky snesla děvčata, která nám tak vytvořila příjemný support.

Samotné lezení nám pak trvalo asi 11 hodin. Dost jsme čekali na štandech, bylo poměrně plno, neboť se jedná o hodně populární cestu. Ve stěně jsme se spřátelili se dvěma rakušankami, se kterými jsme pak i společně sestoupili.

Slanění z vrcholku je nutné provést na severní stranu a to na třikrát. Na dvakrát Vám těsně nevyjde 60m lano přes odtrhové trhliny. Sestup ledovcem a sutí byl ztělesněním pekla, dlouhý, únavný, ale zakončený vychlazeným pivem u Lago di Fedaia a obdivnými pohledy našich děvčat!

Použité vybavení

Fullframe bezzrcadlovka Sony a7




285 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page